Připojení vířivky na 230V nebo 400V?

Mnoho lidí řeší možnost připojení vířivky, jestli 230V nebo 400V. Níže si vysvětlíme, jaký je mezi tím rozdíl a jaké jsou výhody/nevýhody.

Vířivka 230V – jednofázové připojení

Ne všichni mají možnost silnějšího připojení, musí se spokojit s napětím 230V. Všechny výkonné vířivky se 2 a více výkonnými čerpadly již však nelze připojit na 230V, ale samozřejmě máme typy vířivek, které na 230V připojíme.

Většina vířivek disponuje 3kW topením, poté čerpadlem pro hydromasáž či vzduchovým kompresorem. Pokud máme jedno čerpadlo o výkonu 2,2kW, nebo 2x čerpadlo o výkonu 1,5 kW, tak jsme schopni připojit na 230V. V tomto případě však nelze současně vytápět vířivku a mít zapnutá čerpadla. Vířivka si sama hlídá, co lze mít spuštěno.

V praxi to znamená, že přijdete k nahřáté vířivce, zapnete čerpadla a automaticky se vypne ohřev. Při vypnutí čerpadel se ohřev automaticky zase zapne. Teplota vody ve vířivce klesá velmi pomalu, záleží na venkovní teplotě.

Vířivky, které lze připojit na 230V: Malaga, Manhattan, Little Wave, Style, Legenda, Wave, Perla,  Miami a Florida

Kabel: 230V/50Hz, jistič 16A ( s charakteristikou C ), kabel CYKY 3x2,5

 Kabel CYKY-O 3x2,5

Vířivka 400V (380V) – třífázové připojení

Ideálním připojením pro všechny akrylátové vířivky je právě třífázové připojení na napětí 400V. Znamená to, že můžete najednou jak vyhřívat, tak mít spuštěná všechna čerpadla včetně vzduchového  kompresoru.

Kabel: 400V/50Hz, jistič 3x16A ( s charakteristikou C ), el. kabel CYKY 5x2,5

Důležité pro montáž

Kabel se připojuje přímo do svorkovnice vířivé vany, mějte proto kabel připraven na místě, kde bude vířivka stát. Musí být dostatečně dlouhý a nijak neukončený. Náš technik si jej při instalací upraví a zapojí.

×

Splátková kalkulačka ESSOX